Julkalender 2014 Lucka 9 – Disneyfeminism på frammarsch

frozenJag hade inte trott att två av 2014 års viktigaste filmer ur ett jämnställdhetsperspektiv skulle produceras av traditionellt sett ärkekonservativa Disney. Om det är ett tecken på att företaget fått ett samvete eller om det är för att det numera går att slå mynt av feminism låter jag vara osagt.

Resultatet är dock att vi fick en animerad komedi berättad ur två systrars perspektiv. Det i sig är inte unikt för Frost, men att båda systrarna lär sig att kärlek inte betyder att behaga män och att en bra människa inte automatiskt är någon som viker sig för andras viljor, är desto mer revolutionerande.

Den andra filmen som hade ett liknande budskap, men för en äldre publik, var underskattade Maleficent som helt fräckt påstod sig ha en annan vinkel på Törnrosa.

Maleficent-(2014)-149Sagan vänds helt på huvudet, här är det en småaktig man som stjäl en kvinnas unika egenskaper för att göra sig själv mäktig. Den onda häxa som i årtionden målas upp som bottenlöst ond och avundsjuk visar sig ha fullt rimliga själ till att vilja skada kungen och hans folk.

Den mjäkiga och på gränsen till parodiskt lyckliga prinsessan finns fortarande kvar. Men även här gör Maleficent ett briljant steg i det att den glada flickan inte utmålas som något enbart dåligt, bara något annorlunda. Hennes optimism och vänlighet gör att Maleficent förstår att hat och cynism inte är den enda vägen att gå.

Båda filmerna presenterar framför allt en ny typ av hjältinnor. Deras främsta mål är inte att passa in för att få sig en stadig karl, de går sina egna vägar och om potentiell partners är intresserade kommer de att följa efter.

Jag hoppas att 2014 inte var ett undantag utan att vi framöver kommer få se fler filmer där Disneyprinsessorna förskjuter behagandet, underdånigheten och självutplånandet för att istället göra det de själva vill, oavsett om det leder till att de lever lyckliga i alla sina dagar

Advertisements

One thought on “Julkalender 2014 Lucka 9 – Disneyfeminism på frammarsch

  1. Pingback: Årets bästa 2014 – Topp fem! | Hög av Film

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s