Julkalender 2014 Lucka 4 – Muskelmannen återuppstånden

Hercules
Efter att ha haft en storhetstid på 80- och 90-tal fick muskelhjälten ta ett kliv tillbaka under 00-talet. De storbystade männen med tjocka lår och breda hakor blev omsprugna av mindre och smidigare hjältar som flög med vajrar eller slogs både skitigt och effektivt i snabba klipp.

I och med superhjältefilmens dominans på vita duken har vi visserligen åter fått en rejäl dos överpumpade män. Men det var inte för deras fysik som skådespelarna rollsattes. Ofta var det snarare efter att tightsen tilldelats som stenhård träning, skinnfri kyckling, ångad broccoli och äggviteomeletter tog vid.

Men i år har muskelmannen återuppväckts. Med långt hår och tjockt skägg stiger Dwayne Johnson upp på den stora scenen för filmvärldens svullna heroer. Hercules regisserad av Brett Ratner var faktiskt rätt bra. En intressant tolkning av hur en man blir en myt och hur mannen nyttjar myterna till sin egen fördel. Men kanske framför allt var det ett utmärkt exempel på att karisma i slutändan är den främsta anledningen till att de stora männen blivit legender i sin egen tid.

För samma glimt i ögat som gjorde Schwarzenegger till den störste actiohjälten besitter mannen som en gång kallade sig för The Rock. Han är bäst när han inte behöver vara 100% skitnödigt stenhård utan istället kan få dra en smådassig oneliner med ett snett leende.

Tyvärr är det inte helt säkert att Hercules får ett långt liv på vita duken. Trots att den spelade in dubbla produktionskostnaden på bio världen över var mottagandet i hemlandet halvljummen. Då är det rätt trevligt att veta att Dwayne har andra järn i elden. I DCs supersatsning av mängder av serietidningsfilmer har han fått rollen som Captain Marvels (numera kallad bara Shazam) ärkefiende Black Adam.

Advertisements

One thought on “Julkalender 2014 Lucka 4 – Muskelmannen återuppstånden

  1. Pingback: Årets bästa 2014 – Plats 16-20 | Hög av Film

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s